Ο espresso δεν είναι απλώς ένας καφές∙ είναι ένα ταξίδι γεύσης και αρωμάτων που ξεκινάει πολύ πριν φτάσει στο φλιτζάνι μας. Για να κατανοήσουμε την πραγματική του αξία, χρειάζεται να δούμε όλα τα στάδια που οδηγούν σε εκείνη τη μικρή, αλλά τόσο δυνατή, γουλιά
.
1 .Η προέλευση του κόκκου
Κάθε espresso κρύβει μέσα του μια ιστορία που ξεκινάει σε κάποιον καφεκαλλιεργητή χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά. Ο καφές καλλιεργείται κυρίως στις χώρες του λεγόμενου coffee belt.
Πολλές φορές, οι roasters δημιουργούν blends ώστε να συνδυάσουν την απαλότητα της Arabica με την ένταση της Robusta.
2. Tο καβούρδισμα – η «υπογραφή» κάθε roaster
Ο πράσινος κόκκος καφέ δεν μυρίζει σχεδόν τίποτα. Με το καβούρδισμα, όμως, απελευθερώνονται αρώματα και γεύσεις που καθορίζουν τον τελικό χαρακτήρα του espresso.
•Light roast → φρουτώδεις & λουλουδένιες νότες.
•Medium roast → ισορροπία γλυκύτητας και σώματος.
•Dark roast → σοκολατένια και καπνιστή επίγευση.
Για τον espresso, οι περισσότεροι καφεκόπτες προτιμούν medium έως medium-dark roasting.
3. Η άλεση και η φρεσκάδα
Η σωστή άλεση είναι καθοριστική:
•Για τον espresso χρειάζεται πολύ λεπτή άλεση, σαν ζάχαρη άχνη.